zaterdag 14 december 2013

Geschiedenis van de kleurplaat

The Little Folks Painting Book
The Little Folks Painting Book
Als we spreken over de historie van de kleurplaat, dan kunnen we het beter hebben over de geschiedenis van het kleurboek. In essentie is een kleurboek namelijk niet meer dan een verzameling van individuele kleurplaten. De oorsprong van het kleurboek ligt in de Verenigde Staten.


Kleurboeken en verfboeken maakten onderdeel uit van de zogeheten "Democratisering van de kunst" in het midden van de negentiende eeuw. Dit proces werd geïnspireerd door lezingen van de Britse kunstenaar Joshua Reynolds en werken van de Zwitserse pedagoog Heinrich Pestalozzi en zijn student Friedrich Fröbel.

Het idee achter deze beweging was dat kunst voor iedereen toegankelijk en te leren zou moeten zijn, ongeacht de achtergrond. In ergo: iedereen zou dus in staat moeten zijn om kunst te vervaardigen.


In deze tijdgeest waren het de McLoughlin Brothers die in 1879 The Little Folks' Painting Book (a series of outline engravings for water-colour painting) van Kate Greenaway uitbrachten.




Dit verfboek bevatte een reeks schets gravures voor aquarellen. Kate Greenaway was een Engelse kinderboeken illustrator en -schrijfster. De inleiding van het boek geeft op prachtig eenvoudige wijze de inhoud en het doel van het boek weer:

The " Little folks" painting book is essentially what its title implies - a book of pictures to be coloured by young people.

Afbeelding uit The Little Folks Painting Book
Afbeelding uit The Little Folks Painting Book



Tot 1920 bracht Mc Loughlin Brothers andere kleurboeken uit, in dat jaar volgde een fusie met Milton Bradley Company. Een andere trendsetter op het kleurboeken vlak was Richard F. Outcalt, een Amerikaanse stripschrijver. Bekend van onder meer The Yellow Kid.


Richard F. Outcalt
Richard F. Outcalt

In 1902 vond hij het karakter Buster Brown uit. Dit personage kwam terug in het kleurboek Buster´s Paint Book, dat in 1907 uitkwam. Daarop ontstond een trend om kleurboeken gebruiken om reclame te maken van een breed scala van producten, waaronder koffie en piano's.

Buster Brown
Buster Brown
Vanaf deze periode kunnen we een lijn trekken naar de hedendaagse tijd waarin kleurplaten nog steeds voorkomen in allerlei vormen. 

We vinden ze terug in de traditionele kleurboeken, maar ook online is een grote verscheidenheid aan kleurplaten te vinden. 

Kleurplaten worden nog altijd gezien als een belangrijke middel voor het ontwikkelen van creativiteit en de fijne motoriek van kinderen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten